Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ο συμμετοχικός λαχανόκηπος σε κενό οικόπεδο στο κέντρο της πόλης. Ο χώρος ως κοινό αγαθό.










Το Σάββατο , με πρωτοβουλία της κίνησης κατοίκων Ψυρρή και της Νέας Γουινέας μαζευτήκαμε στο κενό οικόπεδο επί της οδού Ασωμάτων, οικόπεδο που βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση γεμάτο αγριόχορτα, πέτρες ακαθαρσίες και ξεκινήσαμε τη δημιουργία ενός κοινοτικού λαχανόκηπου. Έκπληξη ήταν πόσοι πολλοί-ες ήλθαν, όχι μόνο από το Ψυρρή και τις γύρω περιοχές του κέντρου αλλά και από άλλα μέρη. Ο λαχανόκηπος στο κέντρο της πόλης με τα τόσα προβλήματα αποτελεί συμβολική σημαντική κίνηση και επιθυμία πολλών ανθρώπων. Αποτελεί άμεση διεκδίκηση.

Σε μια γειτονιά που τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε διασκεδαστήριο, που πρόσφατα ερημώθηκε, και που κατοικείται από πολλές διαφορετικότητες, που υπάρχουν προβλήματα φτώχειας, μετανάστευσης, εξάρτησης από ουσίες, και που πολλοί-ες τρώνε από τα σκουπίδια και άλλοι-ες κοιμούνται στο δρόμο, σε μια γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας που το κράτος αδιαφόρησε και αδιαφορεί για την ανθρώπινη κατάσταση, ο συμμετοχικός λαχανόκηπος αποτελεί μια συμβολική κίνηση διεκδίκησης του δημόσιου χώρου και των κοινών αγαθών.

Το οικόπεδο καθαρίστηκε τα αγριόχορτα και οι πέτρες γίναν λόφοι, σβώλοι με σπόρους φυτεύτηκαν σε κύκλο, σκεπάστηκαν με άχυρο, σπόροι φυτεύτηκαν στα γλαστράκια, σε δύο μήνες θα είναι έτοιμοι, θα φυτευτούν στον κήπο. Την Κυριακή οι εργασίες συνεχίστηκαν, έγινε το κομπόστ, καθίσαμε σε κύκλο για να συζητήσουμε πως θα συνεχιστεί.
Εμείς θα συνεχίσουμε συλλογικά , ο χώρος θα είναι αυτοδιαχειριζόμενος. Στον λαχανόκηπο θα έχουν πρόσβαση όλοι-ες θα μπορούν να φυτεύουν, να απολαμβάνουν τη φρέσκια τροφή, θα βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών, στην επικοινωνία, τα παιδιά της γειτονιάς εδώ θα μαθαίνουν να καλλιεργούν τη γη. Θα μαζευόμαστε εδώ , θα καλλιεργούμε, η πόλη θ αλλάξει.Έχουμε δικαίωμα να την αλλάξουμε. Κι αν μας εμποδίσουν εμείς θα συνεχίσουμε εδώ η σε άλλα κενά οικόπεδα του κέντρου τους συμμετοχικούς, συλλογικούς λαχανόκηπους…………..

Ε.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου